Szemétszedés Budapest 18. kerület Szemeretelep vasútállomásnál

„A környezet ápolása a legcsodálatosabb foglalkozás, amit egy ember kívánhat magának az életben.”

Bálint gazda

A környezet ápolásához az az alapvető és mindenkitől elvárható emberi magatartás is hozzátartozik, hogy a saját magunk által termelt szemetet nem a természetben (erdők, mezők, rétek) és a közterületeken (utcák, terek, parkok) tesszük le, hanem az arra kijelölt hulladékgyűjtő edényekbe (szemeteskukák) rakjuk vagy eljuttatjuk a megfelelő átvevő pontokhoz (hulladékudvar).

Egyesületünk tapasztalatai szerint sajnos nagyon sokan lelkiismeret-furdalás nélkül dobálják el és rakják le a szemetet oda, ahová nem lehetne. Úgy véljük, hogy ezekben az emberekben minimális igényesség sem alakult ki a szűkebb és tágabb környezetük tisztán és rendben tartására. Emiatt a hanyag, nemtörődöm magatartás miatt egyesületünk első hivatalos közösségi szemétszedő akcióját 2020. június 21-re hirdette meg a 18. kerületi Szemeretelep vasútállomás és a Ráday Gedeon utca közé eső területre. Ez a terület egy olyan forgalmas közlekedési csomópont mellett található, amely vonatok, személyautók, buszok és tömegközlekedni szándékozó gyalogosok forgalmát biztosítja. A nagy forgalom miatt itt a szemét mennyisége igen látványos méreteket öltött, ezért esett választásunk ennek a területnek megtisztítására.

A program elején baleset-megelőzési és egészségvédelmi óvintézkedésekre vonatkozó tájékoztatást nyújtottunk, majd a szemétszedés tervezett útvonalát, időtartamát és az összegyűjtött zsákok elhelyezését ismertettük. A tájékoztatás után kiosztottuk a korábbi szemétszedéseinkről megmaradt többször használható kesztyűket és az Önkormányzattól kapott gyűjtőzsákokat. A három órás program alatt 15 önzetlen, segíteni akaró önkéntessel 50 zsák szeméttől és rengeteg – zsákba nem tehető – illegálisan kihelyezett hulladéktól sikerült megszabadítanunk a Gyömrői út és a vasúti sínek közötti zöld területet.

A meghirdetett eseményre a helyi TV is felfigyelt és néhányunkkal interjút is készített a helyszínen, ahol elmondhattuk, hogy ezekkel a szemétszedési akciókkal a területek megtisztítása mellett az is célunk, hogy felhívjuk az emberek figyelmét a szemetelés következményeire és kiváltsuk a környezettudatosabb viselkedést, gondolkodást.

Bízunk benne, hogy a következő meghirdetett szemétszedési eseményeinkre egyre többen fognak eljönni és egyre többen fogják úgy érezni, hogy közöttünk a helyük.

Köszönjük azoknak az önkénteseknek, akik már korábban is segítették munkánkat és azoknak a résztvevőknek is, akik ezen az eseményen a vasárnap délelőttjüket környezetünk és természetünk megóvására, megtisztítására áldozták! Köszönjük továbbá a Városgazda munkatársainak és az Önkormányzatnak, hogy gondoskodtak az összegyűjtött szemét elszállításáról és a megfelelő hulladékkezelésről.

Írta: admin

Kategóriák: Eredményeink
Címkék: Szemétszedés