Csapatunk

Bemutatkozik a Civil Zöldítők Egyesülete

Lipcsei–Gaál Edit

Elnök

Bemutatkozás elolvasása

1998-ban végeztem a Wargha István Pedagógiai Főiskola óvodapedagógus szakán és attól kezdve töretlen lendülettel látom el a 3-6-7 éves korosztály nevelési, oktatási feladatait. Szakmai fejlődésem érdekében továbbképeztem magam és újabb diplomákat szereztem: 2007-ben az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Főiskolán pszichopedagógus tanári, 2016-ban pedig a Kodolányi János Főiskolán intézményvezetői képesítésekre tettem szert.

Borsod megye egy kis településén nőttem fel, amely a Bükk közelsége miatt a természeti környezet tiszteletét, megszerettetésének vágyát nyújtotta számomra. Közvetlen lakókörnyezetünk rendben- és tisztán tartása pedig alap elvárás volt mindannyiunknak, így a kötelező óvodai nevelési feladataim ellátása mellet fő törekvésem, hogy a most felnövő nemzedéket is a természet szeretetére, energiatakarékosságra, környezettudatosságára neveljem. Ennek érdekében részt vettem az FKF Nonprofit Zrt. Edukációs Csoport által szervezett Környezetvédelmi Oktatóprogramon is, ahol a környezettudatos szemléletmód elsajátíttatásához megfelelő ismereteket szereztem.

Budapest 18. kerületébe 2018 januárjában költöztem. Egészen addig nem szembesültem a hulladékszállítás és tárolás problémáinak óriási mértékével, itt viszont megtapasztaltam, hogy az emberek többsége nem tud mit kezdeni a saját maga által termelt háztartási hulladékkal. Férjemmel önkéntes szemétszedőkként kezdtük a közvetlen környezetünk megtisztítását, rendbe tételét, majd fokozatosan csatlakoztunk más csoportosulásokhoz a hatékonyság érdekében. Ma már szervezettebb keretek között visszük végbe elképzeléseinket és új célokat, feladatokat fogalmaztunk meg magunknak: példamutatás és követendő mintaadás az erőforrások felhasználására, az energiatakarékosságra, az ésszerű fogyasztásra, környezettudatos életmód kialakítása és megismertetetése másokkal, illegális hulladék lerakatok felszámoltatása, szemétszedési akciók szervezése, intézmények (óvodák, iskolák) bevonásával a gyermeki és szülői szemlélet reformálása a környezetünk hatékony megóvásának érdekében.

Barsváriné Szabó Anita

Elnökhelyettes

Bemutatkozás elolvasása

A Wekerle Sándor Üzleti Főiskolán szereztem közgazdász diplomát kereskedelem és marketing szakon, üzletszervezés és irányítás szakirányon. Szakdolgozatomat a vállalatok társadalmi felelősségvállalásáról írtam. 2012 óta egy német egészségügyi szolgáltatónál igazgatói asszisztensként dolgozom, ahol 2019-ben addigi aktív önkéntes munkáim elismerése jeléül kineveztek a vállalati környezetvédelmi csoport vezetőjének.

Korábban „csak” a szelektív hulladékgyűjtésre és a szemétszedésre terjedt ki a környezettudatos szemléletem, azonban megismerkedtem a zero waste életmóddal, ami idő közben az életcélommá vált. Napról napra arra törekszem, hogy családtagjaimnak, barátaimnak, ismerőseimnek és munkatársaimnak megmutassam ezt az életformát. ’Pazarlás nélkül’ Instagram és Facebook oldalamon személyes tapasztalataimat, bevált praktikáimat osztom meg, a ’Dél-Pesti háztartások hulladék nélkül’ Facebook csoportban pedig a régiót érintő zöld információkat, lehetőségeket és programokat gyűjtöm össze az érdeklődőknek. 2019-ben csatlakoztam a Humusz Szövetség önkéntesei közé. Alkalmanként öko-piacozást, környezetbarát tisztító- és tisztálkodó szer készítő workshopokat, szemétszedést szervezek és 2020 februárjától a ’Havanna Öko Klubot’ vezetem a Kondor Béla Közösségi Házban.

Fő profilomnak a zero waste (hulladékmentes) életmódot, a komposztálást, a környezeti nevelést, az irodazöldítést és a közösségépítést tartom.

Pazarlás nélkül Facebook oldal: www.facebook.com/pazarlasnelkul/
Pazarlás nélkül Instagram oldal: https://www.instagram.com/pazarlasnelkul/
Havanna Öko Klub Facebook oldal: https://www.facebook.com/havannaokoklub/
Dél-Pesti háztartások hulladék nélkül Facebook csoport:
https://www.facebook.com/groups/412189932970994/

Kalácska Beatrix

Elnökhelyettes

Bemutatkozás elolvasása

Közgazdászként végeztem a Külkereskedelmi Főiskolán (ma BGE-KKK), Nemzetközi Kommunikáció szakon. Először szorosan szakmai területen helyezkedtem el (kommunikációs gyakornok, PR-menedzser), majd 2 multinacionális vállalatnál előbb pénzügyi, majd beszerzési területen dolgoztam, nemzetközi környezetben.

Az önkéntes munka és a közösségépítés fiatal felnőtt koromtól jelen van az életemben, gyerekeket táboroztattam, gyerekprogramok lebonyolításában vettem részt (kerületi szinten és a Bátor Tábor önkénteseként), illetve az utóbbi években a környezetünk megóvásáért indított akciókban is (Greenpeace, faültetés a Bakonyban, szemétszedés).

Családommal környezettudatosan élünk, környezetbarát életmódra törekszünk, és igyekszünk csökkenteni a karbonlábnyomunkat lakáson belül és a kertben is. Érdekel a biokertészet, elvégeztem egy gyógynövény tanfolyamot. Ismereteim gyarapításának érdekében igyekszem eljutni a természeti környezetünkről szóló tudományos előadásokra, illetve részt venni a témába illő képzéseken. 

A Tudatos Vásárlók Egyesületénél elvégeztem az “ökokör csoportvezetői” tanfolyamot, ezután 2019-ben Kispesten, 2020. elején Pestszentlőrincen indítottam ingyenes Ökokör tanfolyamot. Részt vettem a GreenDependent Intézet képzésén is, ami után egy 8 háztartásból álló csapatot indítottam a kerületből az E.ON által támogatott “Energiaközösségek” elnevezésű versenyen, amelynek egyértelmű célja a lakosság CO2 kibocsátásának csökkentése.

Barátaim számára hoztam létre 2018. őszén (információáramoltatás, figyelemfelkeltés, személyes példák bemutatása céljából) a Tégy a Földért MOST FB oldalt, aminek időközben több lelkes követője is lett, nem csak baráti körből. Közben megismerkedtem néhány kerületi anyukával, akik hozzám hasonlóan nem csak a környezetünk védelmét, hanem a közösségek szerepét is kiemelkedőnek tartják. Ezután már egyenes út vezetett egy egyesület alapításához.

Tégy a Földért MOST – Bp. 18. kerület Facebook csoport: https://www.facebook.com/groups/380668825964869/
Tégy a Földért MOST Facebook oldal: https://www.facebook.com/lepjMOST/

Collinge Virág

Bemutatkozás elolvasása

Az ELTE természettudományi karán végeztem vegyészként, környezetkémia szakirányon. Később tanulmányaimat közgazdász diplomával egészítettem ki a Corvinus Egyetemen, jelenleg egy multinacionális vállalatnál dolgozom pénzügyi területen.

Mindig is érdekelt a környezetvédelem, így saját életemben igyekeztem környezettudatosan élni, gyermekeimet ebben a szellemben nevelni. Amióta kertes házba költöztünk (2004) használunk kerti komposztálót, a 3R (Reduce, Reuse, Recycle: Csökkentsd, Használd fel újra, Hasznosítsd újra) szellemében tudatos vásárlók vagyunk és utazáshoz lehetőség szerint a közösségi közlekedést vagy a kerékpáromat használom.

Az utóbbi időben fogalmazódott meg bennem, hogy ennél többet szeretnék tenni, így helyi szinten részt vettem néhány szemétszedő akcióban és nagy örömmel csatlakoztam a Civil Zöldítők Egyesületéhez, mint alapító tag.

Kepes-Végh Júlia 

Bemutatkozás elolvasása

Magyar és alkalmazott nyelvészet szakos bölcsészként és pedagógusként végeztem az ELTÉ-n. Egyetem után rövid ideig szövegíróként dolgoztam, majd egy nemzetközi családi napköziben pedagógusként. Itt ismerkedtem meg a Pozitív Fegyelmezéssel. Gyermekeim születése előtt és között e-learning tananyagok írásával kezdtem foglalkozni, de második lányom születése óta Pozitív Fegyelmezés oktatóként dolgozom.

Családommal egyre nagyobb szerepet játszik életünkben a fenntarthatóság, a környezetvédelem. Ez egy hosszú út számunkra, aminek még csak az elején járunk, de folyamatosan változunk, fejlődünk ezen a téren és igyekszünk a gyermekeinknek olyan példát mutatni, hogy számukra a tudatos fogyasztás és a környezetvédelem már alapvető legyen.

Pozitív Fegyelmezés oktatóként elsősorban szülőkkel foglalkozom és nap mint nap tapasztalom, hogy mekkora segítséget jelent egy elfogadó, támogató közösség ebben az új, embert próbáló helyzetben, amiben folyamatos ítélkezés veszi őket körül. Tapasztalom, hogy mekkora az igény a folyamatos zajban a megbízható információforrásra. Azt is látom, hogy mekkora szüksége van a családoknak a gyereknevelési elveiknek megfelelő nevelési eszközök elsajátítására ahhoz, hogy olyan szülők lehessenek, amilyenek lenni akarnak. Éppen ezért meggyőződésem, hogy egy családoknak szóló közösségi tér felbecsülhetetlen mértékben járulhat hozzá a kerület családjainak jólétéhez és a közösség erején keresztül a kerület élhetőbbé tételéhez is.

 

Lehner-Kis Georgina

Bemutatkozás elolvasása

Közgadász diplomáim a Corvinus Egyetemen (pénzügy szakirány) és a Budapesti Gazdasági Főiskolán (kereskedelmi szakirány) szereztem, valamint lakberendezés, reklám és marketing okj tanfolyamokat végeztem. Külföldi egyetemen Erasmus ösztöndíjasként kereskedelmet és közgazdaságtant hallgattam, több nyelven beszélek, több európai ország kultúráját, környezethez való hozzáállását ismertem meg. Két csodás gyermek anyukája vagyok. Sok-sok évig a bankszektorban dolgoztam auditorként, majd participation managerként, jelenleg lakberendezőként tevékenykedek.

Fontosnak tartom, hogy családomon és barátaimon túl, a környezetemben is terjesszem a fenntarthatóságot. A munkámban is az újrahasznosításra törekszem; precíz tervezéssel elkerülve a pazarlást, valamint a régi bútorok beillesztésével egy-egy új enteriőrbe. Hobbijaim: az absztrakt képek és bútorok festése, a kirándulás és a kertészkedés.

Néhány éve megalapítottam a „Pestszentlőrinci anyukák” facebook csoportot, ahol információcserével, ruhák, bútorok adás-vételével, ingyen átruházásával, újrahasznosításával segítjük egymást.

Ötletgazdaként és szervezőként vettem részt egy budapesti általános iskola faültetési projektjében és ekkor szembesültem azzal, hogy a gyerekek, szülők, pedagógusok milyen nyitottak és elhivatottak azért, hogy tegyenek a környezetért.

Szeretném, ha természetessé válna a zöldterületek növelése és megóvása, a tudatos vásárlás, az okos hulladék elhelyezés, komposztálás, közösségi kertek kialakítása a magyar lakosság körében is. Tervem, hogy faültetési akciókkal, fa örökbefogadási lehetőségekkel a lakosság és cégek körében népszerűsítsem a faültetést, valamint az ésszerűen „zöldítő” szemléletmódot.

Lipcsei Mihály 

Bemutatkozás elolvasása

1996 óta dolgozom egy nemrég teljesen magyar kézbe került nagyvállalatnál. Kezdetben technikus voltam, majd miután 2001-ben a Kandó Kálmán Műszaki Főiskola villamosmérnöki szakán megszereztem diplomámat, fejlesztőmérnök projektvezetői pozícióba kerültem, amelyben energiahatékony, hosszú élettartamú, gazdaságos fényforrásokat fejlesztünk általános és speciális világítási célokra egyaránt.

Gyermekkoromban a szüleimmel sokat kirándultunk, a lakótelepi srácokkal kerékpároztunk, bejártuk a környező erdőket és a nyarakat rendszeresen töltöttem vidéki nagyszüleimnél, illetve a Balatonnál, így a természet szeretete életem részévé vált és amint tehettem, családommal kertvárosi környezetbe költöztem.

A közeli erdőt járva itt szembesültem először az ember természetkárosító tevékenységével, a környezet szennyezésével és pusztításával, az illegális szemétlerakás problémájával, amely ellen lehetőségeink szerint a családommal mindig fellépünk. Környezettudatos életet élünk, nem pazarlunk, a megtermelt hulladékunkat szelektíven gyűjtjük, komposztálunk, sétáink során az útvonalunkat és környezetét rendszeresen megtisztítjuk és másokat is erre ösztönzünk. Nemrégen például a közeli, meglehetősen elhanyagolt állapotú szemetes vasútállomást is kitakarítottuk egy hirtelen elhatározástól vezérelve, hasonló gondolkodású civilekkel összefogva.

Mivel mára cáfolhatatlan ténnyé vált, hogy az emberiség a jövőben egyre nagyobb hangsúlyt lesz kénytelen a környezete megóvására fektetni és a környezettudatosságot az élete szerves részévé tenni, ezzel összhangban először csoportba szerveződve próbáltuk hasznosítani és népszerűsíteni környezettudatos gondolkodásmódunkat és elkötelezettségünket, majd nemrég párommal részt vettünk a Civil Zöldítők Egyesületének megalapításában is, amely a környezetvédelemtől a szemetelés elleni harcon át a házi környezettudatos praktikák és az anyaság népszerűsítéséig szinte minden, az ember “túlélését” szolgáló témát felkarol.

Molnár Vivien Lejla

Bemutatkozás elolvasása

Molnár Vivien Lejla vagyok, házas és két kisfiú édesanyja. Tanulmányaimat parképítő és fenntartó technikusként végeztem, majd egy finnországi faiskolába mentem tapasztalatot szerezni. Amikor hazajöttem, rövid ideig a Greenpeace-nél dolgoztam és egyre inkább foglalkoztatni kezdett, hogy az életem legtöbb területén tegyek a környezetem megóvásáért. Kisebb-nagyobb civil megmozdulásokban vettem részt aktivistaként, 2015 tavasza óta pedig etikai és környezetvédelmi okból vegán életmódra váltottam és a háztartásunk vezetése kapcsán is radikális változásokat hoztam: főként a hulladékmentes bevásárlás, a környezetbarát tisztító- és tisztálkodószerek használata, valamint a komposztálás terén.

Amikor az első kisfiunk megszületett nagyon fontos lett számomra a közösségépítés és a „zöld életmód” népszerűsítése a lakókörnyezetemben, a példamutatás, valamint az anyák és kisgyermekes családok szolgálata. Hordozási tanácsadó, dúla és önkéntes szoptatási segítő képzéseket végeztem, közben csatlakoztam a helyi közösségi kerthez, aminek jelenleg a vezetője vagyok. 2019 őszén a Humusz Szövetség szakmai segítségével megnyitottuk a Kertben az első XVIII. kerületi komposzt-pontot a lakosság előtt.

Jelenleg egy „zöld” közösségi tér és anyaközpont létrehozásán dolgozom többedmagammal.

Oláh Orsolya

Bemutatkozás elolvasása

Két csodálatos gyermek édesanyja vagyok. A természet iránti szeretet kisiskolás koromtól aktívan él bennem, azóta járok kirándulni, egyik hobbim a túrázás. Fiatal felnőtt korom óta pedig egyre jobban érdekelnek a természethez kapcsolódó és a természetességhez közel álló dolgok. Rend- és tisztaságmániásként létszükségletem a tiszta és rendezett környezet nemcsak az otthonunkban, hanem a tágabb környezetemben is.

Édesanyaként pedig egyre inkább tudatosult bennem, hogy sokkal nagyobb a felelősség rajtam, mint egyedülállóként, mert példát kell mutatnom, hogyan lehet óvni, védeni és szeretni Földünket.

Az anyaság vált hivatásommá. Szeretek segíteni, hasznosnak lenni, ezért elvégeztem egy dúlaképzést és 2020. márciusától szülés- és szülőfelkészítő tanfolyamokat tartok a természetesség iránt vonzódó családoknak. Emellett életmód tanácsadással is foglalkozom, elsősorban a családoknak, kicsiknek és nagyoknak egyaránt, nem utolsó sorban pedig a családot összetartó nőknek, hogy megkönnyítsem az életüket és ne roppanjanak bele abba, amit az anyaság teherként rájuk ró, akár társadalmi szinten is.

Mindkét gyermekemet a születésüktől biliztettem, ezért gyakorlati tapasztalataim vannak ezen a téren. Az eziránt érdeklődőknek létrehoztam egy blogot, valamint a facebookon is jelen vagyok.

Hasonló gondolkodású édesanyákkal létfontosságúnak tartjuk, hogy a családalapítástól lehetőséget teremtsünk a közös együttlétekre, töltődésekre, pozitív megerősítésekre, ezért többedmagammal megkezdtük a Töltődő közösségi tér kialakítását. E központ által pedig célunk, hogy megalapozzuk a családok környezettudatos szemléletét, tágabb értelemben a társadalmunk átformálását a kezdetektől.

Az egyesület egy remek lehetőség arra, hogy a kerületben is hatékonyabban részt tudjunk venni a családok életminőségének javításában.

Biliztess blog:
https://biliztess.blog.hu/

Biliztess Facebook oldal:
https://www.facebook.com/groups/biliztess/

 

Romhányi Hajnalka 

Bemutatkozás elolvasása

A Külkereskedelmi Főiskolán és a Pécsi Tudományegyetemen végeztem közgazdászként, 3 gyermek édesanyja vagyok. Harmadik gyermekem születése után 2017-ben kezdtem el aktívan foglalkozni a környezetvédelemmel, mivel fokozott aggodalom töltött el gyermekeim jövője miatt.

Már az egyetemi szakdolgozatomat is környezetvédelmi témából írtam és azóta is szenvedélyem ez a terület. Mindig is fontosnak éreztem, hogy tegyek valamit a szemetelés és az illegális hulladéklerakás ellen. 2019. elején létrehoztam a „Szemétszedő szuperhősök 18. kerület” Facebook csoportot, mely a Civil Zöldítők Egyesületének egyik kiinduló pontja volt.

Főbb tevékenységeim közé tartozik csoportos szemétszedő akciók szervezése elsősorban Budapest 18. kerületében, egyéni/családi szemétszedő akciók lebonyolítása bármerre is járok Magyarországon, mindemellett szedtem már szemetet Írországban és Horvátországban is.

2018 óta a Jövő Öko-Nemzedéke (JÖN) Alapítványnál is önkénteskedem, az alapítvány egyik környezetvédelmi nagykövete vagyok. A JÖN Alapítványon belül én szerveztem le az „A Plastic Ocean” című film Magyarországra történő behozatalát és szinkronizálását magyar nyelvre „Műanyag óceán” címmel. Ezt a filmet a JÖN Alapítvány ingyenesen adja iskolai vagy egyéb kis közösségekben szervezett filmvetítésekre. A filmmel kapcsolatban nálam lehet érdeklődni.

A szemétszedés mellett fontosnak tartom a hulladékcsökkentés népszerűsítését is: a saját háztartásomat is úgy igyekszem megszervezni, hogy minél kevesebb hulladék keletkezzen. Ezt elsősorban a lehetőségekhez mérten csomagolásmentes vásárlással, szelektív hulladékgyűjtéssel és komposztálással próbáljuk elérni. Az elmúlt évek során sikerült családom fogyasztását is jelentősen visszafogni, már csak az igazán szükséges dolgokat vásároljuk meg.

 

Szemétszedő Szuperhősök 18. kerület Facebook csoport: https://www.facebook.com/groups/777597269287149/